Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Δικαίωση Σταθόπουλου

Τελεσίδικη δικαίωση από το Εφετείο της Αθήνας για τον πρώην υπουργό, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας, Μιχ. Σταθόπουλο, καθώς επικυρώνοντας πρωτόδικη απόφαση του επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση ύψους 300.000 ευρώ για προσβολή από πρόθεση της προσωπικότητάς του, αλλά και συκοφαντική δυσφήμηση που υπέστη κατά τη διάρκεια εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Τη χρηματική ικανοποίηση διατάσσονται να καταβάλουν τόσο ο δημοσιογράφος όσο και οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού «Αλφα» από τον οποίο είχαν προβληθεί οι επίμαχες εκπομπές.

Αφορμή για την προσφυγή του κ. Σταθόπουλου στα αστικά δικαστήρια ήταν οι ισχυρισμοί ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε παρέμβει στον τότε ανακριτή και υπόδικο για το παραδικαστικό κύκλωμα Ε. Καλούση, προκειμένου να αποφυλακίσει κατηγορούμενο για υπόθεση ναρκωτικών.

Το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού επικύρωσε την κρίση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και με την υπ. αριθμόν 4998/2009 απόφασή του δέχτηκε με τη σειρά του ότι οι ισχυρισμοί σε βάρος του κ. Σταθόπουλου ήταν ψευδείς, υβριστικοί και συκοφαντικοί, καθώς ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση του ενάγοντος για την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου.

Μάλιστα το δικαστήριο δέχτηκε, όπως και το πρωτόδικο, ότι η διάδοση αυτών των ισχυρισμών έγινε εν γνώσει της αναληθείας τους κατά παράβαση του δημοσιογραφικού καθήκοντος του εναγομένου για ενδελεχή έρευνα και διασταύρωση από αξιόπιστες πηγές.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθόπουλος έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του, που έχει και συμβολικό χαρακτήρα, να διαθέσει το ποσόν της αποζημίωσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας για έρευνα με αντικείμενο τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου