Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΙΚΑ: από τη Ν.Δ. ζητούσε 300 εκατ. - από το ΠΑΣΟΚ 1 δισ.!

Τριπλασίασε, μέσα σε μία εβδομάδα, τις οικονομικές απαιτήσεις από την κυβέρνηση το ΙΚΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις προς τους συνταξιούχους μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ενώ προεκλογικά, όπως έγινε γνωστό με το έγγραφο Αμπατζόγλου, η διοίκηση του ΙΚΑ ζητούσε 300 εκατ. ευρώ για τις τρέχουσες υποχρεώσεις, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύφτηκε ότι απαιτούνται επιπλέον 1 δισ. ευρώ, ώστε οι 950.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα να πάρουν κανονικά τις 3 συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου (Νοέμβριος, Δεκέμβριος και δώρο). Για το νέο έτος έχει ο... προϋπολογισμός, αφού υπάρχει η προσδοκία για 2,6 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) συν τις έκτακτες μεταβιβάσεις και τα κονδύλια των τραπεζών έναντι των εργαζομένων τους, τη σύνταξη των οποίων ανέλαβε από πέρσι το ΙΚΑ.

Η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση των απαιτήσεων συνέβη εντός μιας εβομάδας κατά την οποία έγιναν οι εκλογές και έτσι εξέλιπαν οι λόγοι για κυβέρνηση και Ταμεία να τηρούν διπλά βιβλία και να αποκρύπτουν την οικονομική κατάσταση. Είναι δε αυτή η εξέλιξη απότοκος της κατάρρευσης των εσόδων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, αφού για φέτος ο προϋπολογισμός του ιδρύματος προέβλεπε αύξηση εσόδων στο 7% και το 9μηνο μόλις αυτά ξεκόλλησαν από το... 0%. Παράλληλα οι δαπάνες τρέχουν με ρυθμό άνω του 13%, με τις υγειονομικές δαπάνες (φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα) να έχουν ξεφύγει κάθε ορίου (διπλασιασμός την πενταετία).

Αναφορικά με την εισφοροδιαφυγή, αυτή προσεγγίζει τα 6 δισ. ετησίως, ενώ οι καθυστερημένες ξεπερνούν τα 4 δισ. με την τελευταία ρύθμιση οφειλών (την τέταρτη εντός μίας πενταετίας) να αποδίδει μόλις 95 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Λοβέρδος και Κουτρουμάνης) αναμένεται να επισκεφθούν τον έτερο μεγάλο ασθενή του ασφαλιστικού συστήματος, το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με την οικονομική... έκπληξη να παραμονεύει και εδώ. Προεκλογικά ο διοικητής κ. Παπαθανασίου είχε ζητήσει έκτακτη ενίσχυση 232 εκατ. ευρώ.

* Ο κ. Λοβέρδος δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων του υπουργείου Εργασίας μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις μέσα από τη νέα διαδικασία αξιολόγησης (βιογραφικά), ενώ δεν ζητήθηκαν οι παραιτήσεις ούτε των διοικητών των Ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου