Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Στο φως όλες οι «γαλάζιες» ευθύνες για το Βατοπέδιο

Κατηγορητήρια που δεν συνεργούν στη συσκότιση αλλά, αντιθέτως, αποκαλύπτουν όλο το εύρος του σκανδάλου του Βατοπεδίου, καθώς παραπέμπουν ευθέως σε χειρισμούς συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, με προεξάρχοντες υπουργούς των κυβερνήσεων της Ν.Δ., των οποίων όμως η τυχόν ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά έχει πλέον παραγραφεί, συντάσσονται ήδη από την ειδική εφέτη ανακριτή Ειρήνη Καλού.

Η μονή του σκανδάλου δεν ξεχάστηκε... Η μονή του σκανδάλου δεν ξεχάστηκε... Η δικαστική λειτουργός, που διερεύνησε ενδελεχώς τη δικογραφία και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ δεδομένων της σοβαρότητας και του όγκου της, έχει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», καταλήξει στα μη πολιτικά πρόσωπα σε βάρος των οποίων θα προσωποποιηθούν τα βαρύτατα αδικήματα, για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Οπως μάλιστα λένε έγκυρες δικαστικές πηγές, δεν αποκλείεται το χέρι της Δικαιοσύνης να ακουμπήσει ακόμη μακρύτερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κατηγορουμένων και να διωχθούν και περισσότερα των 31 προσώπων, για τα οποία η εμπλοκή τους θεωρείται δεδομένη εδώ και καιρό. «Μην εκπλαγείτε αν ανάμεσα στους κατηγορουμένους δείτε και πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπόπτων», τονίζουν γνώστες των στοιχείων της δικογραφίας.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ακόμη ότι η ανακριτική διερεύνηση της υπόθεσης έχει ρίξει φως και στα τελευταία σκοτεινά σημεία του σκανδάλου, καθώς έχει επακριβώς προσδιοριστεί το παζλ των ευθυνών που οδήγησαν στις «ιερές ανταλλαγές».

Βέβαια, η ανακρίτρια Καλού, που ορίστηκε για να αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης στις 7 του περασμένου Μαΐου και στις 9 του επόμενου μήνα είχε μελετήσει όλα τα στοιχεία και εξέταζε ήδη τον πρώτο μάρτυρα, δεν είχε τη δυνατότητα να αποστείλει στη Βουλή τη δικογραφία για διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών καθώς με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής (ευθύς μετά τον ορισμό της) επήλθε η παραγραφή.

Ετσι οι «παραπλανηθέντες», κατά τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, υπουργοί, τους οποίους «έβγαλε λάδι» και το πόρισμα της τότε κοινοβουλευτικής κυβερνητικής παράταξης (μετά το πέρας εξεταστικής επιτροπής για τη... διερεύνηση του σκανδάλου), δεν κινδυνεύουν -σε ποινικό επίπεδο- από τα αποτελέσματα της έρευνας Καλού. Απ' την πλευρά της όμως η ανακρίτρια, κατά τη σύνταξη των κατηγορητηρίων για τα μη πολιτικά πρόσωπα και σε θεμελίωση των κατηγοριών, αναμένεται να αποτυπώσει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων (όπως έχει στο παρελθόν συμβεί και σε άλλες υποθέσεις) και δη αυτών που υπογράφουν επίμαχες υπουργικές αποφάσεις καθώς η δική τους συμπεριφορά συνδέεται άρρηκτα με το αποτέλεσμα που επήλθε και για το οποίο θα κληθούν σε απολογία οι συμμετέχοντες.

Κι όπως έλεγαν πηγές του Εφετείου, «τα συμπεράσματα του ανακριτικού έργου δεν θα είναι μόνον κόλαφος για την τότε κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ. αλλά και για τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, και όχι μόνο για την... εκτίμησή του περί "παραπλανηθέντων" υπουργών. Αλλά και γιατί "άδειασε" τέσσερις συνολικά εισαγγελείς (σ.σ.: οι δύο παραιτήθηκαν) καθώς και τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Κυρ. Καρούτσο, μη αποδεχόμενος το αίτημά τους για αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, πριν επέλθει η παραγραφή».

Σημειώνεται ότι στην ανάκριση, όπου «ξεσκονίστηκαν» συμβόλαια και γνωμοδοτήσεις, αποτυπώθηκαν φωτογραφικά ακόμη και τα περιβόητα «χρυσόβουλα» τα οποία η μονή επικαλούνταν ως αδιάψευστους τίτλους ιδιοκτησίας, εξετάστηκαν πέραν των 40 μαρτύρων, κάποιοι από τους οποίους δεν είχαν καταθέσει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Το Δημόσιο... σφυρίζει

Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ η ανάκριση βαδίζει αισίως -χάρη στις εντατικές προσπάθειες της κ. Καλού- στο στάδιο της λήψης απολογιών, το ελληνικό Δημόσιο περί άλλον τυρβάζει.

Ουδείς νομικός παραστάτης εμφανίστηκε προκειμένου από το στάδιο ήδη των ανακρίσεων να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου (διά του υπουργείου Οικονομικών). Η παράσταση πολιτικής αγωγής μπορεί μεν να δηλωθεί και στο τελευταίο στάδιο της ανάκρισης ή και κατά την έναρξη της δίκης, πλην όμως η μέχρι τώρα απουσία του ζημιωθέντος από το σκάνδαλο ελληνικού Δημοσίου προκαλεί εύλογα ερωτήματα και εκτιμήσεις περί «αδιαφορίας για τα συμφέροντα του Δημοσίου», ακόμη και περί «ένοχης σιωπής».

- Οι πράξεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και θα προσωποποιηθούν κατά περίσταση αφορούν τα κακουργήματα:

* Απιστία περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

* Απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημιάς από κοινού, κατ' εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Δημοσίου.

* Ψευδή βεβαίωση με σκοπό την προσπόριση αθέμιτου οφέλους σε άλλον, κατ' εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Δημοσίου.

* Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

* Ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε ορισμένα από τα παραπάνω αδικήματα.

- Και τα πλημμελήματα: παράβαση καθήκοντος, παράνομη μεταβίβαση μνημείου και παράβαση του νόμου 1337 περί κτισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ως ύποπτοι από τα εισαγγελικά γραφεία παρήλασαν στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που υποστήριξαν ότι οι «ιερές ανταλλαγές» αποτελούσαν μέρος «εγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού», μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι Εφραίμ και Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, στελέχη του σώματος των ορκωτών εκτιμητών, δικηγόροι, τοπογράφοι κ.ά. Μεταξύ αυτών, και η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Γεωργίας, Σταματίνα Μαντέλη, η οποία στο γραπτό της υπόμνημα αναφέρει ότι «εφάρμοσα ρητές προφορικές εντολές της ηγεσίας του υπουργείου. Από το 2003 είχα εγγράφως εκφράσει τις θέσεις της Διεύθυνσής μου περί ανυπαρξίας οποιουδήποτε δικαιώματος νομής και κατοχής της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου