Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Προς ένα εκατομμύριο ανέργους! Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας εντός του 2010 φοβάται το υπουργείο Εργασίας

Στις 21 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης των εκδηλώσεων για το 2010, που έχει κηρυχθεί «Έτος Φτώχειας», θα ανακοινωθούν από τη κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης των ανέργων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης, για ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων ομάδων του πληθυσμού.

Ειδικότερα για τους ανέργους, το ύψος της συνολικής οικονομικής ενίσχυσης από το εκπτωτικό κουπόνι θα κυμανθεί στα 60-65 ευρώ κατά άτομο.

Πρόσθεσε δε, ότι εκτός από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που θα συμβάλουν στο μέτρο αυτό, έχουν δείξει ενδιαφέρον και άλλοι επαγγελματίες.

Για το λόγο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να συμπεριληφθούν στη διαδικασία, χωρίς, όμως, να αναστατωθεί η αγορά.

Ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος ως προς το ποσοστό αύξησης των ανέργων, μη αποκλείοντας μάλιστα, μέσα στο 2010, να φθάσουν στην Ελλάδα το ένα εκατομμύριο.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

«Όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όταν έρχεται σε συνθήκες κρίσης, δύσκολα εφαρμόζεται. Και επειδή τα λεφτά δεν θα τα βρούμε εύκολα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ώστε να πάνε σε πραγματικά φτωχούς και να υπάρξουν πολιτικές, που θα διαμορφώνουν ελάχιστες εγγυήσεις για αξιοπρεπή διαβίωση» υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, επισήμανε ότι «περίπου 21% του πληθυσμού στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat είναι σε συνθήκες φτώχειας», ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό εργαλείο τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου