Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ο συνήγορος της απάτης

«Ο δικηγόρος μου ξέρω ότι μου έκλεψε πολλά λεφτά. Από το σπίτι μου με πήραν νύχτα με το ζόρι και δεν μου είπαν πού με πάνε... ». Η μαρτυρία της ηλικιωμένης κληρονόμου, η οποία φέρεται ότι έπεσε θύμα απάτης από τον ίδιο της τον δικηγόρο, και περιλαμβάνεται στις σελίδες δύο βουλευμάτων, παραπέμπει σε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

O δικηγόρος Α., ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης σε διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, παραπέμπεται τώρα να δικαστεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων (απάτη, υπεξαίρεση, αρπαγή) γιατί εκμεταλλευόμενος τη σχέση εμπιστοσύνης που είχε αναπτύξει με την εντολέα του αλλά και τη συγκάτοικό της κατάφερε να τους υπεξαιρέσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Όταν μάλιστα οι δύο γυναίκες άρχισαν να τον υποπτεύονται, για να αποφύγει τις συνέπειες του νόμου φέρεται- κατά την κατηγορία- ότι οργάνωσε την απαγωγή της πελάτισσάς του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα βουλεύματα, η γυναίκα, η οποία συγκατοικούσε με την επιστήθια φίλη της, κατέφυγε στον εν λόγω δικηγόρο ζητώντας του να πράξει τα νόμιμα, ώστε να προστατεύσει την περιουσία της που την είχαν βάλει στο... μάτι διάφοροι «υποψήφιοι» κληρονόμοι.

36.000 για αμοιβή
Εκείνος, κατά την κατηγορία, με τη βοήθεια και της συζύγου του φέρεται ότι κατάφερε να καλλιεργήσει φιλικό κλίμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δύο γυναικών. Δέχθηκε να αναλάβει να ξακαθαρίσει το τοπίο και κοστολόγησε την αμοιβή του σε 36.000

ευρώ για νομικές υπηρεσίες, που όμως ουδέποτε πραγματοποίησε.

Επιπλέον, κάνοντας χρήση ειδικού πληρεξουσίου ο δικηγόρος κατηγορείται ότι έκανε τμηματικές αναλήψεις περίπου 86.000 ευρώ παρανόμως, με αποτέλεσμα να ιδιοποιηθεί τα λεφτά της γυναίκας και να αφήσει σχεδόν μηδενικό τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο είχε άμεση πρόσβαση ως εντολοδόχος της.

Σήμα από Ελβετία
Το πρώτο σήμα που έβαλε σε υποψίες τις γυναίκες ήρθε από την Ελβετία όταν «δέχτηκαν τηλεφώνημα από υπάλληλο τράπεζας της Γενεύης, ο οποίος τις πληροφόρησε ότι ο δικηγόρος ζητούσε επανειλημμένα να κλείσει κοινό τους λογαριασμό και να σταλεί το υπόλοιπο των χρημάτων στην Ελλάδα, επειδή δήθεν αυτές ήταν ασθενείς και βρίσκονταν στο νοσοκομείο». Μέσω άλλου δικηγόρου ερεύνησαν τι είχε συμβεί και διαπίστωσαν όταν τα χρήματα είχαν... κάνει φτερά. Αμέσως η γυναίκα ανακάλεσε «κάθε εντολή και πληρεξουσιότητα που είχε χορηγήσει στον δικηγόρο», ενώ του επέδωσε και «εξώδικη πρόσκληση- διαμαρτυρία ζητώντας του να της παραδώσει κάθε σχετικό έγγραφο, καθώς και αναλυτική κατάσταση διαχείρισης των χρημάτων της».

Συνεργός η σύζυγός του
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατηγορητήριο με βάση το οποίο θα κληθεί να λογοδοτήσει ο δικηγόρος περιλαμβάνει βαρύτατα αδικήματα, ενώ ως απλή συνεργός στην πράξη της απάτης εμφανίζεται η σύζυγός του, η οποία κατά τους δικαστές έπαιξε τον δικό της ρόλο για την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με την εντολέα τους. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, που με απόφασή του έχει κρίνει πειθαρχικά ελεγκτέο τον κατηγορούμενο και τον έχει τιμωρήσει με την ποινή προσωρινής παύσης έξι μηνών για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΑ βγήκαν εις βάρος του δικηγόρου που παραπέμπεται σε δίκη αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες


«Οργάνωσε και την απαγωγή της»
Της έριξε υπνωτικό

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ της ιστορίας παραπέμπει σε αστυνομικό θρίλερ. Και αυτό γιατί ο ίδιος δικηγόρος, όπως προκύπτει από άλλο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, «δεν αποδέχτηκε την απομάκρυνσή του από τον χειρισμό και τη διαχείριση της περιουσίας της εντολέως του και μαζί με τους συγκατηγορουμένους του (σ.σ. ανάμεσά τους είναι η οικιακή βοηθός και ο οδηγός ταξί που την εξυπηρετούσε) κατηγορείται ότι οργάνωσε την απαγωγή της!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, η οικιακή βοηθός φέρεται ότι έριξε υπνωτικό στον καφέ της γυναίκας και όταν εκείνη βυθίστηκε σε λήθαργο την έβγαλαν υποβασταζόμενη από το σπίτι της και τη μετέφεραν σε νοσοκομείο δηλώνοντας το πατρικό της επίθετο και εμφανίζοντας ως τόπο κατοικίας της το γραφείο του δικηγόρου της. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε δεν έδειξαν κάποιο αξιόλογο εύρημα και έτσι πήρε αμέσως εξιτήριο, αλλά αντί οι κατηγορούμενοι να την επιστρέψουν στο σπίτι της τη μετέφεραν σε άλλη κλινική, όπου και τελικά την εντόπισε έπειτα από πέντε μέρες η αστυνομία που ασχολήθηκε με την υπόθεση μετά την καταγγελία της συγκατοίκου και επιστήθιας φίλης της ηλικιωμένης γυναίκας. Από την πλευρά του ο δικηγόρος, ο οποίος αρνείται όλες τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται, αντιτείνει ότι την επόμενη κιόλας μέρα για να προλάβει ενδεχόμενη εις βάρος του καταγγελία τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων για να δηλώσει ότι η γυναίκα βρίσκεται μαζί του και έφυγε οικειοθελώς από το σπίτι της, ενώ έστειλε και φαξ στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αναφέροντάς του ότι η ηλικιωμένη βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, χωρίς όμως να προσδιορίζει το μέρος.

Τον... ευχαριστούσε
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, η γυναίκα εμφανίζεται να υπογράφει δηλώσεις εγκρίνοντας τις ποινικά ελεγχόμενες ενέργειες του δικηγόρου της καθώς και ένα ακόμη έγγραφο με το οποίο τον...

ευχαριστούσε για όσα έκανε ζητώντας του να συνεχίσει να την εκπροσωπεί.

Κανένα όμως από τα δύο αυτά επίμαχα έγγραφα δεν ήταν ιδιόγραφα και, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, «από τη διατύπωσή τους συνάγεται ότι έχουν συνταχθεί από τον κατηγορούμενο, ενώ η γυναίκα έθεσε απλώς την υπογραφή της από την οποία προκύπτει ότι η πνευματική της κατάσταση δεν ήταν καλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου