Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

«Γκρίζο» 2010 βλέπει το ΙΟΒΕ

Η ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών μετά τα μέσα του 2009 και οι επιδράσεις των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων συνθέτουν το περιβάλλον στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του 2009 και στις αρχές του 2010, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ. Το Ινστιτούτο βλέπει, επίσης, νέα μείωση του ΑΕΠ το επόμενο χρόνο, αν και σημαντικά ηπιότερη της φετινής.

Βασική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις εκτόνωσης της ύφεσης στη διεθνή οικονομία, ενώ η ελληνική παραμένει σε ύφεση, παρά την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει εκτροχιασμό της δημοσιονομικής διαχείρισης. "Το 2009 το έλλειμα της κεντρικής κυβέρνησης και το χρέος παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί" αναφέρεται στην έκθεση και ως πηγές επισημαίνονται:

- Η υπερβολική χαλάρωση του δημοσιονομικού μηχανισμού, τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών, που οφείλεται εν μέρει στο αποτέλεσμα του ‘πολιτικού-εκλογικού’ κύκλου.

- Η συνεχής επιδείνωση, τα τελευταία έτη, της διαρθρωτικής διάστασης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, όπως αυτό αντανακλάται στη συνεχή αύξηση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών και τη μείωση των εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

- Η είσοδος της οικονομίας σε φάση ύφεσης το 2009. - Η αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα κάτω κατά 20 δισεκ. ευρώ περίπου.

- Ο συνυπολογισμός των χρεών των κρατικών νοσοκομείων προς προμηθευτές.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί ένα πρώτο, αλλά όχι επαρκές βήμα.

Σημειώνεται ακόμη ότι μόνη διέξοδος από την κρίση είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου