Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ο Βουλευτής Πειραιά και Νήσων Δημήτρης Καρύδης και Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα Προστασίας του Πολίτη

O βουλευτής τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την αναγκαιότητα ψήφισης του ν/σχεδίου υπαγωγής της Ε.Υ.Π. στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Αναφέρθηκε με έμφαση στην «αμαρτωλή» -όπως την χαρακτήρισε - δράση και λειτουργία της πάλαι ποτέ Κ.Υ.Π. , την μετεξέλιξη και μετονομασία της σε Ε.Υ.Π. , με νέο ρόλο που της έδωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, παύοντας να λειτουργεί ως μηχανισμός δίωξης των Ελλήνων που δεν έφεραν τον τίτλο του «εθνικόφρονα».

Άσκησε έντονη κριτική στην λειτουργία της Ε.Υ.Π. για τα πεντέμιση χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Υπογράμμισε ότι, «μια σειρά από σοβαρά γεγονότα όπως οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις, ακόμη και του Πρωθυπουργού της χώρας, και η υπόθεση των Πακιστανών, δημιούργησαν ρωγμές στο σύστημα πληροφοριών της χώρας και ερωτήματα στα οποία δεν απάντησε ποτέ η απελθούσα κυβέρνηση».

Ο Δημήτρης Καρύδης τόνισε επίσης ότι, κατά την διάρκεια της συζήτησης του Ν. 3649/2008 που είχε ψηφίσει « με τυμπανοκρουσίες η πλειοψηφία της Ν.Δ. και αποδείχθηκε κενός περιεχομένου», το ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άσκησης δημοκρατικού ελέγχου στην υπηρεσία μέσω της Βουλής, που θα έπρεπε να είχε λόγο στο διορισμό του Διοικητή και του Υποδιοικητή της υπηρεσίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ν.Δ. «αντί να οικοδομήσει μια Ε.Υ.Π που θα ελέγχουμε και θα μας προστατεύει , δημιούργησε μια Ε.Υ.Π για να μας ελέγχει με το πρόσχημα ότι μας προστατεύει ».

Τέλος, το νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει «τη βούληση της κυβέρνησης να αναπτύξει μια συνολική διακλαδική συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα σώματα ασφαλείας και τις υπηρεσίες του νέου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων , την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και την εξασφάλιση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες ».
Κατέληξε, λέγοντας ότι με την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 13ης Οκτωβρίου 2009, με την οποία υπάγεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη η Ε.Υ.Π, διασφαλίζεται ο θεσμικός δημοκρατικός έλεγχος και η αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου