Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Σε δημόσια διαβούλευση τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Στην ιστοσελίδα της «ανοιχτής διακυβέρνησης» αναρτήθηκαν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Θα παραμείνουν σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Νοεμβρίου, προκειμένου πολίτες και φορείς να διατυπώσουν ενστάσεις και προτάσεις για την τροποποίησή τους και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με τις τελικές προτάσεις. Βασικά σημεία της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι:

1. Αντικατάσταση των άρθρων 282, παρ. 3 και 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Αναδιατυπώνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιβολής ή διατήρησης της προσωρινής κράτησης.
2. Αλλαγές στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, ώστε να μην προφυλακίζονται οι χρήστες ναρκωτικών και να αποφυλακίζονται υπό όρους χρήστες και "βαποράκια". Μοναδική εξαίρεση οι μεγαλέμποροι που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, οι οποίοι δεν θα αποφυλακίζονται αν δεν έχουν εκτίσει τουλάχιστον 25 έτη.
3. Χορηγείται η δυνατότητα σε κρατούμενους που δεν πρόλαβαν να το πράξουν έως σήμερα, ώστε να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων για απόλυση τους υπό όρους εάν έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου