Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Πάγωμα δανείων και αναχρηματοδότηση οφειλών για τις επιχειρήσεις

Μέχρι το Χριστούγεννα αναμένεται να παρουσιασθεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την τρέχουσα συγκυρία καθώς και για το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο.

Τις σχετικές ρυθμίσεις επεξεργάζεται την περίοδο αυτή το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΑΝ). Το «πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων θα αφορά επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των οφειλών.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και η σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιληφθούν οι νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ και του Τειρεσία.

Στόχος ως προς το ΤΕΜΠΜΕ είναι η αναμόρφωση των όρων λειτουργίας με σκοπό την άρση των αντικινήτρων και των δυσκολιών που είχαν εντοπιστεί στην εφαρμογή των δύο πρώτων προγραμμάτων του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί σε κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση (όπως ο τουριστικός), ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Για τη διεύρυνση των εγγυήσεων που παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ εξετάζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τις αδιάθετες εγγυήσεις του πακέτου των 28 δισ. ευρώ που είχε δοθεί στις τράπεζες, ενώ από το ίδιο πακέτο των αδιάθετων εγγυήσεων είναι πιθανόν να προικοδοτηθεί και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης.

Εξετάζεται, τέλος, και η σταδιακή μείωση του ορίου μεταχρονολόγησης των νέων επιταγών καθώς και η συνολική αναμόρφωση αυτής της πρακτικής με διατραπεζικό σύστημα ελέγχου των επιταγών και παροχή εγγύησης από τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα λαμβάνουν τις αντίστοιχες εγγυήσεις από το Ταμείο Αναχρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου