Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Στον αφρό οι ανισορροπίες του τουρισμού μας

Μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (μεταφέρεται με στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου - εκτύπωση in rem) εκτιμά ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η μείωση των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων κυμαίνεται μεταξύ 15-20%.

Τα Χανιά, όπως και η Χαλκιδική, καταγράφουν μείωση των διανυκτερεύσεων 10% στο διάστημα από 15 Ιουλίου Τα Χανιά, όπως και η Χαλκιδική, καταγράφουν μείωση των διανυκτερεύσεων 10% στο διάστημα από 15 Ιουλίου Το ινστιτούτο αποφεύγει να αναφερθεί στην «ιδιομορφία» της συμπεριφοράς των τουριστικών επιχειρήσεων απέναντι στους Ελληνες πελάτες και ιδίως τις υψηλές τιμές που ισχύουν γι' αυτούς σε σχέση με τους ξένους. Τουριστικοί επιχειρηματίες -όχι ξενοδόχοι- μας έλεγαν προ ημερών στην Κέρκυρα ότι σε ένα καλό ξενοδοχείο 4-5 αστέρων ο Ελληνας θα κληθεί να πληρώσει (με ημιδιατροφή) το δίκλινο γύρω στα 170 ευρώ. Ο ξένος, όμως, δεν θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ.

Μάλιστα οι καταστηματάρχες τουριστικών ειδών στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας (Κέρκυρα, Ρόδος, Κρήτη, Χαλκιδική) μέμφονται τους ξενοδόχους ότι με τη διατήρηση υψηλών τιμών αποστραγγίζουν σχεδόν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων -για το εισόδημα των ξένων δεν γίνεται καν λόγος- με συνέπεια η κρίση στην αγορά να επιδεινώνεται. Παρ' όλα αυτά, τα εμπορικά τουριστικά καταστήματα, σύμφωνα με καταστηματάρχες- περιμένουν το μάννα εξ ουρανού μόνον από τους Ελληνες τουρίστες. Αυτοί έδωσαν κίνηση και ζωή στις τουριστικές περιοχές τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Επισυνέβησαν, όμως, και ποιοτικές αλλαγές σε σχέση με τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Ηρθαν τα «πορτοφόλια»

* Πρώτον, στην Ελλάδα ήλθαν μεν Βρετανοί και Γερμανοί, που παραδοσιακά κατακλύζουν τη χώρα με τον περιζήτητο μεσογειακό ήλιο, αλλά με σχετικώς επαρκή πορτοφόλια. Οι ανήκοντες στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ήσαν αυτοί που κυρίως εθήγησαν από την κρίση (ανεργία, αβεβαιότητα, μείωση αποδοχών) και αυτοί που έλειψαν από τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Ηλθαν όμως Γερμανοί και Βρετανοί και με παχυλό βαλάντιο. Ερευνα ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στην Κέρκυρα («Κοντόκαλι») απέδειξε ότι φέτος ο κάθε ξένος πελάτης ξόδευε extra κατά μέσον όρο εντός του ξενοδοχείου (σε σερβιριζόμενα φαγητά, αναψυκτικά κ.λπ.) 10-15% περισσότερα από πέρυσι.

* Δεύτερον, οι εθνικότητες που «λείπουν» φέτος λόγω κρίσης έχουν αναπληρωθεί από Ρώσους, και εθνικότητες και κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (Σέρβοι, «Μακεδόνες», Κροάτες, Σλοβένοι κ.ά.), που διατηρούν μεγάλη αγοραστική ικανότητα. Πολλοί το αποδίδουν στο «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στο χώρο των Βαλκανίων μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών, η μείωση των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων την περίοδο 15 Ιουλίου - 25 Αυγούστου θα κυμανθεί στη Χαλκιδική γύρω στο 10%, στα Χανιά επίσης 10%, στο Ηράκλειο 20%.

Ο παράγων Εγνατία Οδός

Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού μετέφερε στα νησιά του Ιονίου και στη Δυτ. Ελλάδα (Πάργα κ.λπ.) μεγάλη μάζα τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν μεταξύ 13-20%. Σ' αυτό συνετέλεσαν η συχνότητα και η συνέπεια των δρομολογίων των πλοίων της περιοχής (με επίκεντρο την Ηγουμενίτσα), καθώς και οι μεγάλες εκπτώσεις στα εισιτήρια (20%). Γίνεται όμως λόγος για μείωση των εσόδων που φθάνει μέχρι και το 40%.

Το ινστιτούτο, τέλος, προβλέπει ότι γενικά η μείωση του τουριστικού ρεύματος φέτος θα κυμανθεί γύρω στο 8%, με τις συναλλαγματικές εισπράξεις να μειώνονται κατά 14%. Γενικά οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Χίος (-26,3%), η Κεφαλονιά (-23,6%), η Σάμος (-14,1%) και τα Χανιά (-13,4%).

Αν τα πράγματα φέτος στον τουρισμό κινηθούν γύρω στο -8% ίσως οι εκτιμήσεις για την παγίωση της ύφεσης (ή για μεγάλη ύφεση) αποδειχθούν λανθασμένες. Βεβαίως εξαρτάται και από τον δανεισμό, τις επενδύσεις - εξαγωγές κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου