Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις στη Λ. Αμερική για το άνοιγμα κολομβιανών βάσεων στις ΗΠΑ

Αντιδράσεις από τις γειτονικές λατινοαμερικανικές χώρες προκαλεί η απόφαση της Κολομβίας να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της από τον αμερικανικό στρατό.

Οι εντονότερες αντιδράσεις προέρχονται από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έχει απειλήσει επανειλημμένα με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Μπογκοτά, καθώς θεωρεί το «άνοιγμα» των κολομβιανών βάσεων στις δυνάμεις των ΗΠΑ ως «κήρυξη πολέμου».

Η Βραζιλία εκδήλωσε τις ανησυχίες της εν όψει της σημερινής συνάντησης ηγετών χωρών της Λατινικής Αμερικής που θα γίνει σήμερα στην Αργεντινή (UNASUR – Union of South American Nations). Όπως είπε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Κέλσο Αμορίμ, η Κολομβία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για να «ηρεμήσουν» οι γειτονικές χώρες.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα ανάμεσα στους κατοίκους της Νότιας Αμερικής για το κατά πόσον είναι ευπρόσδεκτες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο κολομβιανό έδαφος.
Χαρακτήρισε ακόμη την αμερικανική κίνηση ως μία πρόκληση με σκοπό την υποκίνηση συγκρούσεων και την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της ενοποίησης της ηπείρου. Από πλευράς του Εκουαδόρ, η εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε ότι η χρήση των βάσεων της Κολομβίας από τους Αμερικανούς θα αποσταθεροποιήσει τις ισορροπίες στην περιοχή, απειλώντας την ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου