Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Προφυλακίσεις και υποψίες για «εκλεκτή» συνεργασία

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, χθες, οι πρώτοι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος» που απήγαγε τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο και φέρεται ότι εκτελούσε συμβόλαια θανάτου (σήμερα απολογούνται οι άλλοι πέντε).

Την ίδια ώρα, βάσιμες υποψίες για ύποπτες συναλλαγές του διευθυντή των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς Χανίων με βαρυποινίτες, που επιβεβαιώθηκαν από απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του με τη γυναίκα του φερόμενου ως εγκέφαλου της σπείρας Παναγιώτη Βλαστού, οδήγησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Δένδια, να θέσει σε διαθεσιμότητα το διευθυντή των φυλακών, Μιχάλη Κυριακάκη.


Ειδικότερα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τέσσερις κατηγορούμενοι (παρότι δύο από αυτούς αρνήθηκαν να απολογηθούν).

Οι Απόστολος Πετράκης και Γιώργος Κατσαγάνης έδωσαν τυπικές απολογίες ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας, αρνούμενοι τις κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απ. Πετράκης είπε στην ανακρίτρια «αρνούμαι τις κατηγορίες και ασκώ το δικαίωμα σιωπής που μου παρέχει ο νόμος».

Αντίστοιχους ισχυρισμούς προέβαλε και ο Γ. Κατσαγάνης, που προσκόμισε και απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών που αποδείκνυε ότι την ημέρα της απαγωγής ήταν στην Πάτρα.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Σκαρλάτος προέβαλε άλλοθι στην απολογία του, υποστηρίζοντας ότι, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, ήταν στη Βιέννη και όλο τον υπόλοιπο Ιανουάριο στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν κατά της εγκυρότητας της ανακριτικής διαδικασίας, ισχυριζόμενοι ότι το περιεχόμενο των cd αποτελεί προϊόν υποκλοπής και, επομένως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενοχοποιητικό στοιχείο.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, επίσης, οι Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και Πολυτίμη Γεώργα.

«Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γυναίκα του βαρυποινίτη Παν. Βλαστού, κ. Χήρα, ο διευθυντής των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς Χανίων ανακοινώνει συνθηματικά τη μεταγωγή του συζύγου της στη φυλακή της Αγιάς, κατόπιν συνεννοήσεων με πρόσωπα, εμπλέκοντας, μάλιστα και τη σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Ο διευθυντής είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του κρατουμένου Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού.

Μεταγωγή η οποία, όμως, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ύστερα και από την αρνητική εισήγηση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Μητρόπουλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τη γυναίκα του βαρυποινίτη, ο διευθυντής εμφανίζεται να «φτιάχνει τη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, να τη διεκπεραιώνει, αφού «πήρε τη γυναίκα του Χρήστου του Μαρκογιαννάκη του υπουργού, Μαίρη», στην οποία φέρεται να είπε «για μια τοποθέτηση το και το»... Κι εκείνη φέρεται να του απάντησε «Μιχάλη εντάξει». Και της έστειλε, κατά τον ισχυρισμό του, τον φάκελο.

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, θεωρώντας τον ύποπτο για διαφθορά, διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, καθώς και προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, με την εντολή να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Ιουλίου 2009.

Κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης, η εντολή για ΕΔΕ και προκαταρκτική εξέταση διετάχθη μετά την αιφνιδιαστική υποβολή παραίτησής του κ. Κυριακάκη από την υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου