Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

G8: Κλιματική αλλαγή και εμπόριο στο επίκεντρο

Οι ηγέτες των ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών συναντώνται σήμερα στο πλαίσιο του G8 με στόχο να βρουν κοινό έδαφος στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συντονίσει τις συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές, ωστόσο οι ελπίδες να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι έχουν καταρρεύσει, καθώς Κίνα και Ινδία απέρριψαν το αίτημα για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ μέχρι το 2050.

Χθες, οι ηγέτες του G8 κατέληξαν στο στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου και δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-80% ως τα μέσα του αιώνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, είναι αβέβαιο πώς θα παργαμτοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, καθώς δεν τέθηκαν ενδιάμεσοι στόχοι.

Παράλληλα, οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν φαίνονται πρόθυμες να υιοθετήσουν το στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 50% στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Τις συνομιλίες περιπλέκει περαιτέρω η απουσία του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα του που αντιμετωπίζει εθνοτικές ταραχές.

Η οικονομία θα βρεθεί και πάλι ψηλά στην ατζέντα, με την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία να έχουν θέσει το ζήτημα ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν άλλα νομίσματα (εκτός του δολαρίου) στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Πάντως, οι ηγέτες αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το εμπόριο – το λεγόμενο «Γύρο της Ντόχα» -, που έχουν «παγώσει», εντός του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου