Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ουραγός η Ελλάδα στις κοινοτικές επιδόσεις

Η Ελλάδα και η Πολωνία καταγράφουν τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ σε ότι αφορά την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών για την εσωτερική αγορά στο εθνικό δίκαιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στις 11 Μαΐου, η Ελλάδα και η Πολωνία δεν είχαν ενσωματώσει στην εθνική τους νομοθεσία το 2,1% των κοινοτικών οδηγιών που όφειλαν να έχουν μεταφέρει έως αυτή την προθεσμία. Η Ελλάδα δεν είχε ενσωματώσει 34 οδηγίες σε σύνολο 1.606 και η Πολωνία 33 οδηγίες.

Στους «27» τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Δανία και η Μάλτα με «έλλειμμα ενσωμάτωσης» (πρόκειται για το ποσοστό των οδηγιών για την εσωτερική αγορά που δεν έχουν μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία) των οδηγιών 0,2% (3 οδηγίες) και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Μάλτα με 0,3% (5 οδηγίες).

Σε ότι αφορά γενικότερα την κατάσταση στους «27», η Επιτροπή σημειώνει ότι οι επιδόσεις της πλειονότητας των κρατών μελών της ΕΕ εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικές καθώς για τρίτη συνεχή φορά ο μέσος κοινοτικός όρος στο «έλλειμμα ενσωμάτωσης» των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία είναι στο 1% με 18 κράτη μέλη να έχουν πετύχει το στόχο αυτό και 13 κράτη μέλη να παρουσιάζουν βελτιωμένες επιδόσεις. Ο στόχος του 1% μέχρι τα τέλη του 2009 είχε τεθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, την 1η Μαΐου, η Ελλάδα είχε 88 ανοιχτές περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων της εσωτερικής αγοράς. Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Ιταλία με 110 περιπτώσεις και η Ισπανία με 96 ενώ τις καλύτερες επιδόσεις έχουν η Ρουμανία με 11 περιπτώσεις και η Κύπρος με 15.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου